Остеопатия за бременни, бебета и деца

Разнообразните техники, които остеопатите са обучени да прилагат, дават възможност за различни подходи към терапията. Остеопатията разполага с много нежни подходи и това я прави подходяща за терапия на новородени бебета, както и на бременни жени.

От момента на зачатието женското тяло започва да се променя, подготвяйки се за раждането и отглеждането на детето. През това време настъпват изменения в мускулно-скелетната система, така, че тя да се пригоди към растежа на бебето: гръбначните извивки постепенно се увеличават, тазът се наклонява, бедрата се разширяват, мускулите на гърба и краката се стягат, а тези на корема се разтягат, вътрешните органи постепенно се избутват от утробата. Също така, се отделят хормони, които причиняват отпускане на лигаментите, за да се разхлабят ставите и така да се подготви тялото за раждане – това води до хипермобилност на някои стави.

Поради бързата промяна в мускулно-скелетната система, стойката и нарастващото тегло на бебето, ако някои мускули и стави не могат да се движат добре поначало, то те могат да станат болезнени и състоянието им да се влоши. Поради тези промени много бъдещи майки започват да изпитват дискомфорт: болки в пубиса, врата, гърба, бедрата, коленете и глезените; подуване на стъпалата, глезените, ръцете и китките; задух, тъй като белите дробове, диафрагмата и ребрата се притиснати и разтегнати; главоболие, проблеми с кръвообръщението.

Хормоните, които се отделят за да поддържат отпуснати сухожилията в подготовка на раждането, продължават да се отделят за период до 6 месеца след спиране на кърменето. Това означава, че всички мускулно-скелетни проблеми от периода на бременността, могат да продължат да причиняват дискомфорт и след раждането. Но това също така означава, че сте податливи на възникването на нови проблеми. При новата рутина на сън и хранене на бебето, може би не винаги сте наясно със собственето си физическото състояние; важно е обаче да се справите с тези проблеми, преди те да се развият в нещо по-сериозно.

Как остеопатията може да помогне?
Остеопатията може да ви помогне да овладеете оплаквания от мускулно-скелетната система и така да се предотврати развитието на по-сериозни състояния като дисфункция на пубиса, при която може да прекарате бременността обездвижени. Освен това, след като се отпуснат стегнатите мускули, ставите ще могат да се движат напълно свободно, тазът ще се балансира и когато се наложи да се разтвори – раждането ще бъде много по-лесно за вас и за вашето бебе.

Пред-родилната терапия цели да отпусне мускулното напрежение и адресира ограниченията в ставите на гърба, ребрата, таза и крайниците. По този начин, тялото ви ще бъде по-подготвено да се справи с протичащите изменения на опорно-двигателен апарат, свързани с бременността. В резултат на това вие ще изпитвате по-малко стрес и болка, и вашата психика и тяло ще бъдат по-добре подготвени за раждането.

Пост-родилната терапия е насочена към възстановяване и стабилизиране на вашия опорно-двигателен апарат. Самото раждане, макар да е напълно естествен процес от живота, е травматично събитие както във физически, така и в психически план. Затова, след като са настъпили толкова много физически промени, важно е да се възстанови балансът на тялото и да се третират всякакви усуквания или други възникнали проблеми.