Остеопатия за бременни, бебета и деца

Разнообразните техники, които остеопатите са обучени да прилагат, дават възможност за различни подходи към терапията. Остеопатията разполага с много нежни подходи и това я прави подходяща за терапия на новородени бебета, както и на бременни жени.

От момента на зачатието женското тяло започва да се променя, подготвяйки се за раждането и отглеждането на детето. През това време настъпват изменения в мускулно-скелетната система, така, че тя да се пригоди към растежа на бебето: гръбначните извивки постепенно се увеличават, тазът се наклонява, бедрата се разширяват, мускулите на гърба и краката се стягат, а тези на корема се разтягат, вътрешните органи постепенно се избутват от утробата. Също така, се отделят хормони, които причиняват отпускане на лигаментите, за да се разхлабят ставите и така да се подготви тялото за раждане – това води до хипермобилност на някои стави.

Поради бързата промяна в мускулно-скелетната система, стойката и нарастващото тегло на бебето, ако някои мускули и стави не могат да се движат добре поначало, то те могат да станат болезнени и състоянието им да се влоши. Поради тези промени много бъдещи майки започват да изпитват дискомфорт: болки в пубиса, врата, гърба, бедрата, коленете и глезените; подуване на стъпалата, глезените, ръцете и китките; задух, тъй като белите дробове, диафрагмата и ребрата се притиснати и разтегнати; главоболие, проблеми с кръвообръщението.

Хормоните, които се отделят за да поддържат отпуснати сухожилията в подготовка на раждането, продължават да се отделят за период до 6 месеца след спиране на кърменето. Това означава, че всички мускулно-скелетни проблеми от периода на бременността, могат да продължат да причиняват дискомфорт и след раждането. Но това също така означава, че сте податливи на възникването на нови проблеми. При новата рутина на сън и хранене на бебето, може би не винаги сте наясно със собственето си физическото състояние; важно е обаче да се справите с тези проблеми, преди те да се развият в нещо по-сериозно.

Как остеопатията може да помогне?
Остеопатията може да ви помогне да овладеете оплаквания от мускулно-скелетната система и така да се предотврати развитието на по-сериозни състояния като дисфункция на пубиса, при която може да прекарате бременността обездвижени. Освен това, след като се отпуснат стегнатите мускули, ставите ще могат да се движат напълно свободно, тазът ще се балансира и когато се наложи да се разтвори – раждането ще бъде много по-лесно за вас и за вашето бебе.

Пред-родилната терапия цели да отпусне мускулното напрежение и адресира ограниченията в ставите на гърба, ребрата, таза и крайниците. По този начин, тялото ви ще бъде по-подготвено да се справи с протичащите изменения на опорно-двигателен апарат, свързани с бременността. В резултат на това вие ще изпитвате по-малко стрес и болка, и вашата психика и тяло ще бъдат по-добре подготвени за раждането.

Пост-родилната терапия е насочена към възстановяване и стабилизиране на вашия опорно-двигателен апарат. Самото раждане, макар да е напълно естествен процес от живота, е травматично събитие както във физически, така и в психически план. Затова, след като са настъпили толкова много физически промени, важно е да се възстанови балансът на тялото и да се третират всякакви усуквания или други възникнали проблеми.

Дори и без никакви усложнения, раждането е травматичен процес. Мекият череп и мъничкото тяло на бебето се промъкват през родилния канал. Черепните стави все още не са започнали да се втвърдяват, а дори и при „нормално“ раждане позицията на черепните кости може да се усложни – едно по-силно притискане, може да предизвика дискомфорт и да повлияе на краниалните нерви, излизащи от главата. Тези нерви запасяват устата, езика (сучене), диафрагмата (дишане и хранене), стомаха и червата (хранене и изхождане). Това означава, че дори и без родилни трудности, вашето бебе може да има родилни травми, които трябва да бъдат преодоляни.

Нещата стават по-сложни, ако сте имали продължително и трудно раждане. В тези случаи често се получава опън, натиск или усукване от вътрешно-маточната позиция или самото раждане. Тези травми могат да причинят ограничаване и загуба на движение на някои стави и мускули, което на свой ред може да води до други системни и мускулно-скелетни проблеми.

Как може да разберете дали бебето ви се нуждае от остеопатично лечение?
Може да забележите, че бебето ви предпочита да се обръща, спи или се храни на едната страна. Това често се дължи на ограничения, по-специално в областта на главата и шията, които затрудняват някои движения. Може също да забележите, че вашето бебе има трудности при сучене, хранене, отделяне на газове, колики, раздразнителност или безсъние.

Остеопатичната терапия ще третира дисбалансите в мускулно-скелетната система на вашето бебе, като се фокусира върху областите на опън, натиск и ограничения. Когато тези области се балансират, бебето ви ще се освободи от дискомфорта и ще бъде в състояние по-добре да суче, храни, храносмила и отделя газове. Майките, които водят бебета си на остеопатична терапия, забелязват намаляване на техните симптоми, както и подобряване на настроението и темперамента им.

Техниките, прилагани при бебета са много нежни и деликатни. Терапията има за цел не да внася груби промени, а внимателно да отпусне усукванията и да подпомогне здравето на бебето.

Децата растат с невероятна бързина – костите им се удължават, мускулите нарастват, а тяхната нервна система става все по-сложна. Всички тези промени и процеси изискват голямо количество енергия, координация и баланс. По време на този период на ускорен растеж, някои проблеми могат да се засилят и влошат с течение на времето. Ако дисбаланс от растежа или травма не бъдат преодоляни навреме, те се пренесят и в зряла възраст.

Как остеопатията може да помогне?
Като третира областите на бързи промени в опорно-двигателния апарат, остеопатията може да помогне на децата и юношите да се развиват и растат с балансирана стойка, без ограничения и дисфункция. Така те ще могат да продължат да се развиват активно и без болка.
Остеопатията третира:
• всякакви ставни и мускулни болки
• болки във врата и гърба
• спортни травми
• невралгия
• тендовагинит
• щракане на бедрото
• главоболие
• нарушения на съня

Остеопатите могат да помогнат симптоматично да се подобри баланса при мускулно-скелетните промени, настъпващи при най- разнообразни педиатрични условия, като например:
• вродена и идиопатична сколиоза
• спондилолистеза
• различна дължина на краката
• изкълчване на тазобедрената става
• Пертес
• кифоза
• травма
• изкривяване на колената
• походка с пръсти навътре
• плокостъпие
• развитие на дисплазия на бедрото
• синфром Осгуд-Шлатер