Остеопатия за бременни, бебета и деца

Разнообразните техники, които остеопатите са обучени да прилагат, дават възможност за различни подходи към лечението. В тази връзка остеопатията е подходяща за лечение на новородени бебета, както и на бременни преди и след раждането.
Към новородените се прилага по-фин и нежен подход, като черепен; за майки преди и след раждането методът на лечение ще варира в зависимост от нуждите и желанията.

От момента на зачатието женското тяло започва да се променя, подготвяйки се за раждането и отглеждането на детето. През това време настъпват изменения в мускулно-скелетната система, така че тя да се пригоди към растежа на бебето: гръбначните извивки постепенно се увеличават, тазът се наклонява, бедрата се разширяват, мускулите на гърба и краката се стягат, а тези на корема се разтягат, а вътрешните органи постепенно се избутват от утробата. Също така, се отделят се хормоните, които причиняват разпускането на лигаментите, за да се разхлабят ставите и така таза да се подготви тялото за раждане – това води до хипермобилност на някои стави.

Поради бързата промяна в мускулно-скелетната система, стойката, плюс нарастващото тегло на бебето, ако някои мускулите и стави не могат да се движат добре поначало, то те могат да станат болезнени и състоянието им да се влоши. Благодарение на тези промени много бъдещи майки страдат: болки в пубиса, врата, гърба, бедрата, коленете и глезените; подуване на стъпалата, глезените, ръцете и китките; задух, тъй като белите дробове, диафрагмата и ребрата се притиснати и разтегнати; главоболие, проблеми с кръвообръщението и гестационен диабет.

След раждането хормоните, които се отделят за да поддържат отпуснати вашите сухожилия в подготовка за раждането, продължават да се отделят за период до 6 месеца след спиране на кърменето. Това означава, че всички мускулно-скелетни проблеми от периода на бременността, могат да продължат да причиняват дискомфорт и след раждането. Но това също така означава, че сте податливи на възникването на нови проблеми. При новата рутина на сън и хранене на бебето, може би не винаги сте наясно със собственето си физическото състояние; важно е обаче да се справите с тези проблеми, преди те да се развият в нещо по-сериозно.

Как остеопатията може да помогне?
Остеопатията може да ви помогне да овладеете оплаквания от мускулно-скелетната система и така да се предотврати развитието на по-сериозни състояния като дисфункция на пубиса, при която може да прекарате бременността обездвижени. Освен това, след като се отпуснат стегнатите мускулите, ставите ще могат да се движат напълно свободно, тазът ще се балансира и когато се наложи да се разтвори – раждането ще бъде много по-лесно за вас и за вашето бебе.

Пред родилното лечение цели да отпусне мускулното напрежение и адресира ограниченията в ставите на гърба, ребрата, таза и крайниците. По този начин, тялото ви ще бъде по-подготвено да се справи с протичащите изменения на опорно-двигателен апарат, свързани с бременността. В резултат на това вие ще изпитате по-малко стрес и болка, и вашата психика и вашето тяло ще бъдат по-добре подготвени за раждането.

Пост родилното лечението е насочено към възстановяване и стабилизиране на вашия опорно-двигателен апарат. Самото раждане, макар да е напълно естествен процес от живота, е травматично събитие както във физически, така и в психологически план. Затова, след като са настъпили толкова много физически промени, важно е да се възстанови балансът на тялото и да се третират всякакви усуквания или други възникнали проблеми.

Дори и без никакви усложнения, раждането е травматичен процес. Мекият череп и мъничкото тяло на бебето се промъкват през родилния канал, след като са били в ангажирано положение за период от 3 седмици. Черепните стави все още не са започнали да се втвърдяват, а дори и при „нормално“ раждане позицията на черепните кости може да се усложни – всеки протичащ възпалителен може да предизвика дискомфорт и да повлияе на краниалните нерви, излизащи от черепа. Тези нерви запасява устата, езикът(сучене), диафрагмата(дишане и хранене), стомаха и червата (хранене и изхождане). Това означава, че дори и без родилни трудности, Вашето бебе може да има родилни травми, които трябва да бъдат лекувани.

Нещата стават по-сложни, ако бебето Ви е останало по-дълго или забавено в матката, или сте имали продължително раждане. Всяко едно от тях може да доведе до дисбаланс в мускулно-скелетната система. Така се получава опън, натиск или усукване от вътрешно-маточната позиция или самото раждане може да причини ограничаване и загуба на движение, което пък може да води до други системни и мускулно-скелетни проблеми.

Как може да разберете дали бебето Ви се нуждае от остеопатично лечение?
Може да забележите, че бебето ви предпочита да се обръща, спи или се храни на едната страна. Това се дължи на ограничения, по-специално в областта на главата и шията, които затрудняват някои движения. Може също да забележите, че вашето бебе има трудности при сучене, хранене, отделяне на газове, колики, раздразнителност или безсъние.

Остеопатичното лечение ще третира дисбалансите в мускулно-скелетната система на вашите бебета като се фокусира върху областите на опън, натиск и ограничения. Когато тези области се балансират, бебето ви ще се освободи от дискомфорта и ще бъде в състояние по-добре да се суче, храни, храносмила и отделя газове. Майките, които водят бебета си на остеопатично лечение, забелязват намаляване на техните симптомите, както и подобряване на настроението и темперамента им.

Техниките, прилагани при бебета са много нежни и деликатни; чрез тях се подпомага деликатна система вашите бебета. Лечение има за цел не да внася груби промени, а да отпусне усукванията и да подпомогне здравето им.

Децата растат с невероятна бързина – костите им се удължават, мускулите нарастват, а тяхната нервна система става все по-сложна. Всички тези промени и процеси изискват голямо количество енергия, координация и баланс. По време на този период на ускорен растеж, всякакви травми могат да се засилят и влошат с течение на времето. Дисбаланси от растежа или травми могат да станат устойчиви и да се пренесат и в зряла възраст, като създават проблеми и за в бъдеще.

Как остеопатията може да помогне?
Като третира областите на бързи промени в опорно-двигателния апарат, остеопатията може да помогне на децата и юношите да се развиват и растат с балансирана стойка, без ограничения и дисфункция. Така те ще могат да продължат да се развиват активно и без болка.
Остеопатията лекува:
• Всякакви ставни и мускулни болки
• Болки във врата и гърба
• Спортни травми
• Невромускулни нарушения
• Невралгия
• тендовагинит
• щракане на бедрото
• главоболие
• нарушения на съня

Остеопатите помагат на симптомите и могат да помогнат да се възстанови баланса при мускулно-скелетните промени, настъпващи при най- разнообразни педиатрични условия, като например:
• вродена и идиопатична сколиоза
• спондилолистези
• различна дължина на краката
• изкълчване на тазобедрената става
• Пертес
• кифоза
• травма
• изкривяване на колената
• походка с пръсти навътре
• плокостъпие
• развитие на дисплазия на бедрото
• синфром Осгуд-Шлатер