Техники и подходи в остеопатията

Остеопатите са оборудвани с голям набор от техники, които работят с различни структури на тялото. Остеопатът може да работи върху мускули, връзки, стави, фасция, органи, както и върху кръвообращението, лимфната, и нервната системи.

Остеопатичната терапия не е насочена единствено към облекчаване на болката, но също и към корекция, превенция и оптимално здраве. Терапевтичният план се изготвя съобразно специфичните ви нужди, телосложение, чувствителност, както и вашите желания и очаквания. Това означава , че този план е строго индивидуален.

Особено важна при остеопатичните грижи е превантивната и поддържаща терапия, чрез която едновременно се поддържа добро здраве и се предотвратяват повторни наранявания. Това се постига като се увеличи свободата на движение на тялото, така, че то да е в състояние да изпълнява своите функции с повече лекота.

Вашият план за терапия може да комбинира някои от следните остеопатични методи.

Структурните процедури се основават на манипулационни техники на меките тъкани и ставите. Работата с меките тъкани може да включва масаж, мускулни енергийни техники, балансиране на лигаментното напрежение и миофасциялна работа. Манипулацията може да включва артикулация, мобилизация и декомпресия на ставите.

Редица изследвания показват, че тези техники работят при проблеми в гърба и болки във врата, както и за след-оперативна рехабилитация на периферните стави.

Висцералното лечение използва техники на меките тъкани за справяне с функционални и структурни ограничения, настъпили във вътрешните ви органи. Лигаментните и фасциялните връзки на вътрешните органи с опорно-двигателния апарат могат да се разтегнати или съкратят поради лоша стойка или травма.

Напрежението от висцералните усуквания ще доведат до намаляване на мобилността в областта на корема и таза. Оттук могат за произтекат проблеми с функционирането на различни вътрешни органи, което води до проблеми като лошо храносмилане или движение на червата.

Проучванията показват, че висцералното лечение помага при следоперативни сраствания и усещането за болка в гърба.

Краниалните и функционални техники работят с фините движения и ограничения на тялото. С внимателеният си подход и нежен допир, черепните (краниалните) и функционални техники отпускат напрежението в меките тъкани и нервната и кръвоносната система. По този начин резултатите от лечението настъпват с темпове, с които тялото ви може да се справи, без никаква принуда.

Движенията, усещани от остеопатите по време на краниалната терапия са свързвани с Трауб-Херинг-Майер вълните (циклични вълни в артериалното налягане), вазомоторни промени и динамиката на флуидите в мускулите и ставите и гръбначния мозък . Ползите от краниалната манипулация се проявяват в намаляване на главоболия, мигрена, както и намаляване на болката и ограниченията на темпоро-мандибуларната става , болки в гърба и врата.

Този подход има за цел да подобри цялостната подвижност на ставите, гъвкавостта на меките тъкани и динамиката на течностите в тялото. Така се създава хармония и координация между стави, мускули, сухожилия и нервната система.

За да се възползвате от този вид лечение, не е нужно да имате някакво особено оплакване – той цели постигане на оптимално здраве и хармонизиране на тялото.