Техники и подходи в остеопатията

Остеопатите са оборудвани с голям набор от техники, които работят с различни структури на тялото. Остеопатът може да работи върху мускулите, връзки, стави, фасция, органите, както и върху кръвообращението, лимфната, и нервната системи.

Остеопатичното лечение не е насочено единствено към облекчаване на болката, но също и към корекция, превенция и оптимално здраве. Лечебният план се изготвя съобразно специфичните ви нужди, телосложение, психо-социален статус, както и вашите желания и очаквания. Това означава , че този план е строго индивидуален .

Особено важно при остеопатичните грижи е превантивното и поддържащо лечение, чрез което едновременно се поддържа добро здраве и се предотвратяват повторни наранявания. Това се постига като се увеличи обхвата на движение, мобилността и сила на тялото Ви, така че то да е в състояние да изпълнява своите физиологични функции на по-високо ниво.

Вашият план за лечение може да комбинира някои от следните остеопатични методи.

Структурните процедури се основават на манипулационни техники на меките тъкани. Работата с меките тъкани може да включва масаж, мускулни енергийни техники, балансиране на лигаментното напрежение и миофасциялна работа. Манипулацията може да включва артикулация, мобилизация и декомпресия на ставите.

Редица изследвания показват, че тези техники работят при проблеми в гърба и болки във врата, както и за следоперативна рехабилитация на периферните стави.

Висцералното лечение използва техники на меките тъкани за справяне с функционални и структурни ограничения, настъпили във вътрешните ви органи. Лигаментните и фасциялните връзки на вътрешните органи с опорно-двигателния апарат могат да се разтегнати или съкратят поради лоша стойка или травма.

Напрежението от висцералните усуквания ще доведат до намаляване на мобилността в областта на корема и таза. Оттук могат за произтекат проблеми с функционирането на различни вътрешни органи, което води до проблеми като лошо храносмилане или движение на червата.

Проучванията показват, че висцералното лечение помага при следоперативни сраствания, усещането за болка, болки в гърба, както и бъбречна мобилност.

Краниалните и функционални техники работят с фините движения и ограничения на тялото. С внимателен и подкрепящ подход към болка и ограниченията, черепните и функционални техники имат за цел да направят така, че напрежението да се разсее с бързина, която съответства на вашата неврологична и кръвоносна системи. По този начин резултатите от лечението настъпват с темпове, с които тялото ви може да се справи, без никаква принуда.

Движенията, усещани от остеопатите по време на краниалната терапия са свързвани с Трауб-Херинг-Майер вълните (циклични вълни в артериалното налягане), вазомоторни промени и динамиката на флуидите в мускулите и ставите и гръбначния мозък . Ползите от черепната манипулация се проявяват в намаляване на главоболие, мигрена, нарушения на зрението и болки, както и намаляване на болката и ограниченията на темпоро-мандибуларната става , болки в гърба и врата.

Това включва диагностика на цялото тяло и лечебна експертиза, съобразена с нуждите на сегашното здраве на вашето тяло. Този подход има за цел по-специално да подобри общата обращение, динамика на флуидите и функционалната неврология. Така се създава хармония и координация между стави, мускули, сухожилия и нервната система.

За да се възползват от този вид лечение, не е нужно да имате някакво особено оплакване – той цели постигане на оптимално здраве.